Seychelle - édenkert az óceánon
A mintegy ezer mérföldre Kelet-Afrika
partjaitól, Madagaszkártól északra, az Indiai-óceánon található
Seychelle-szigetek 34 gránitmagos korallszigetből és hatvannál is több
korallszirtből álló csoport, amelynek összterülete 405 km2. Körülbelül
nyolcvanezer ember lakja: zömükben kreolok, malájok, kínaiak és
indiaiak.
Régebben Mahé-szigetekként volt ismert,
most a szigetcsoport legnagyobbika viseli ezt a nevet. A korallpadból
kiemelkedő szigetek legmagasabb pontja 988 méter. A klíma trópusi, a
hőmérséklet az esztendő minden időszakában 26–29oC között mozog.
Bár a szigetek mellett már Vasco de Gama is elhajózott, igazi
felfedezőjük Lazare Picault francia hajóskapitány volt 1742-ben, aki
megbízója, a mauritiusi kormányzó neve után Labourdonnaye-szigeteknek
keresztelte őket, és a francia király nevében legott birtokba is vette
azokat. A francia telepesek végül aztán Jean Moreau de Séchelles-ről
(1690–1760), XV. Lajos pénzügyminiszteréről nevezték el a
szigetcsoportot. 1794-ben egy angol hajóhad foglalta el a szigeteket
(jóllehet hivatalosan csupán 1814-ben került a birtokukba), ám ennek
dacára a francia maradt a szigetlakók nyelve. 1898 óta koronagyarmat, s
1903-tól önálló kormányzóság, ma Seychelle Köztársaság.
E szigetcsoport földünk legnagyobb, korallokból felépült szigetvilága,
három legnagyobb szigete Mahé, Praslin és La Digue. Tengerpartjai
gyönyörűek, finom, fehér homokosak, s leginkább érintetlenségével
vonzza a turistákat, hiszen mindmáig őrzi eredeti, paradicsomi
állapotát. Természetesen ennek az idilli környezetnek (borsos) ára van,
olcsó szálláshelyet, éttermet, szórakozási lehetőséget nem érdemes
keresnünk. A Seychelle-szigetek óriási teknőcök és ritka madárfajok
búvóhelye, számtalan lehetőséggel a vízi sportok szerelmesei számára,
sekély vizű, pálmafákkal szegélyezett strandokkal. Az őslakosok vérében
kreol, indiai, kínai, angol és francia vér keveredik, rendkívül
kedvesek és barátságok, éjjel-nappal vidámak – na ja, a világ egyik
legszebb táján élhetnek. A hófehér homok, a karcsú kókuszpálmák, a buja
trópusi növényzet, a gazdag vízi világ megigézi az idelátogatókat. S
bár manapság földünk egyik „legfelkapottabb” nyaralóhelye, az óceán
partját nem pöttyözik kilométerek hosszán luxusszállodák, az egymástól
gondos távolságra megépített hotelekhez és üdülőtelepekhez mesés
tengerparti szakaszok tartoznak, ahol az azúrkék lagúnákban önfeledten
fürdőzhetünk, olykor akár egymagunkban is.
Mahé szigetén található a köztársaság fővárosa, Victoria, amely e
minőségében földünk talán legkisebbike. Természettudományi Múzeumában a
térség élővilágával, Történeti Múzeumában pedig a szigetek
történelmével ismerkedhetünk meg. A városka szélén lévő botanikus kert
csodálatos növényeivel, különleges orchidea-gyűjteményével és persze az
óriási teknőseivel várja az érdeklődőket. Az évi középhőmérséklet 27oC
körül mozog, a sziget közepén magas hegyek emelkednek, a partjain
félszáznál is több homokos strand csábítja a vendégeket. Északi felén
található a Beau Vallon, a legnagyobb és egyben a legnépszerűbb
partszakasz. Mivel a korallgát itt megszakad, a nagy hullámok, főleg
októbertől áprilisig itt elérik a partot: minden szörfösök álma.
(Májustól szeptemberig nyugodtabb a víz, kisgyermekes családoknak is
ideális a fürdőzésre.) Bel Ombre a Beau Vallon folytatása. Picit
messzebb van a nyüzsgéstől, szép, fehérhomokos partján elegáns hotelek
sorakoznak. A népesség 90 százaléka e szigeten lakik, s itt található a
legnagyobb kikötő és a nemzetközi repülőtér is.
Praslin a második legnagyobb sziget a
sorban, s ez az egyetlen hely a földön, ahol megterem az érdekes alakú
tengeri kókuszpálma, a Coco de Mer, amely akár kétszáz évig is elél. A
szigeten óriási sziklák váltakoznak meseszép tengerparti szakaszokkal.
E szigeten mindössze két település található, melyek igazán
hangulatosak jellegzetes kis utcácskáikkal. A Vallee de Mai völgye a
számos természetvédelmi terület egyike, igazi édenkert, egy odavezető
kirándulás kihagyhatatlan élmény.
La Digue szigetén alig találunk motoros járművet: mindenki kerékpárral
vagy (a szigetlakók nem kis örömére és hasznára) szekérrel közlekedik.
A leghíresebb természetfotósok itt veszik mesterkurzusaikat (csodálatos
a táj), s itt él a korábban kihaltnak vélt fekete papagáj is.
Mindenképpen említést kell tennünk a Szent Anna Nemzeti Parkról, amely
hat szigetet foglal magába, s igazi búvárparadicsom. Legszebb szigete a
Moyenne, s érdemes átruccannunk a Kerek-szigetre, amely nem is oly
régen még lepratelepként működött. A Cousin-sziget fantasztikus
madárrezervátumáról és a teknőseiről híres. S utolsónak maradjon az
igazi „koronaékszer”: Alphonse szigete egészen apró, háromszög alakú
korallsziget, valóságos diadémja az Indiai-óceánnak. Érintetlen
szépségével már-már egy valóságos lakatlan szigetre emlékeztet.
Türkizkék óceán, hófehér homok, kókuszpálmák és egzotikus növények,
ezerszínű madarak és halak.
A nagy, nemzetközi, de a kisebb hazai utazási irodák
Seychelle-szigeteki kínálata évről évre bővül. Mindazonáltal tisztában
kell lennünk azzal, hogy a vakáció személyenként közel egymillió forint
körüli összeget kóstál. Sőt, a fakultatív programok (egynapos,
motorcsónakos szigetlátogatások) is 25–50 ezer forint között mozognak.
(Ezek többségénél a minimális indulási létszám tíz fő, s az árak
magukban foglalják a feltüntetett étkezéseket, a szükséges belépőket és
az angol nyelvű idegenvezetést is.) A köztársaság hivatalos nyelve
egyébiránt az angol, a francia és a kreol, pénze a seychelle-i rúpia (1
USD kb. 6 SRU), s ami még fontos: a szigeteken nincs semmilyen
fertőzésveszély. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a főszezon
július és augusztus, ám az óceán januárban is 26oC-os. Ha elsősorban
szörfözni vagy vitorlázni szeretnénk, május vagy október a
legideálisabb időpont. Búvárkodáshoz szintén a tavaszi és az őszi
hónapok ajánlhatók, míg a legzsúfoltabbak (és a legdrágábbak!) a téli
és a nyár közepi hónapok.
A szigeteken készítik az Indiai-óceán térségének legízletesebb ételeit,
az úgynevezett „kreolkonyha” remekeit. A leggyakrabban használt
alapanyagok a tenger gyümölcsei és a rizs, amelyeket számtalan, nálunk
jórészt ismeretlen gyümölccsel, zöldséggel és fűszerrel egészítenek ki.
Az egzotikus halak közül érdemes megkóstolni a barracudát, a polipot és
a tintahalat, a bátrabbak próbálkozzanak meg a cápahússal. Mennyei
élmény a daube, amely raguszerű édes szósz, a rougaille, ez egy
paradicsomos szószban késztett halétel, a carii coco (hal
kókuszkrémben) és a bredes, mely különleges módon elkészített és
különleges ízű spenót – Popeye örökre bánhatja, hogy nem járt e
vidéken…
Kapcsolódó hírek:
Környezetbarát luxusszálloda épül Marlon Brando szigetén
Tenerife - mindenki kedvére
Szicília - hova is megyünk?
Szantorinit látni kell - főleg ha amúgy Krétán nyaralsz